Pages

Monday, 26 February 2018

7 Kriteria untuk pastikan soya yang anda minum selamat

7 KRITERIA MEMASTIKAN SOYA YANG ANDA MINUM SELAMAT ☑

1. Kacang soya tumbuh & membesar secara organik.
KACANG SOYA TIDAK ORGANIK menggunakan baja kimia dan racun pestisid. Ia mempunyai kandungan nitrat yang tinggi- membawa risiko KANSER!

2. Kacang soya  tu mestilah Non GMO (tak dihasilkan secara genetik)

Kacang soya GMO lebih murah untuk dihasilkan tetapi berisiko kepada kesihatan pengguna kerana ia menghasilkan TOKSIN dalam badan.

3.  Mengandungi 9 asid amino perlu.

Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormon, antibodi, enzim. Kalau salah satu amino asid ini tak cukup, sistem imun badan akan terganggu 30% dan fungsi badan akan terganggu.

4. Dalam proses pembuatan soya isolate, soyflakes dibersihkan dgn air bukan dengan alcohol.

Isoflavone mengurangkan risiko kanser payudara, kanser rahim dan kanser prostate.  Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan jisim tulang.

5. Bahan anti-tiroid disingkirkan.

Soya yang mentah mengandungi bahan "anti-growth", "anti-tyrosine". Kedua bahan ini menggangu fungsi tubuh dan meningkatkan risiko kanser.

6. Proses pembuatan soy protein tanpa pemanasan.

Asid amino sensitif terhadap suhu panas. Ada kajian menyatakan protein yang dimasak terlalu lama boleh merosakkan 50% amino asid amino.  Kekurangan acid amino dalam badan akan merenjatkan hormon, tisu badan serta mengganggu kesihatan kita.

7. Protein soya itu ditambah dgn unsur kalsium.

Kajian melaporkan bahawa serbuk soya sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Unsur kalsium yang secukupnya mesti ditambah dalam soya protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soya tu. Kebanyakan pengusaha protein tidak menambah cukup kalsium dalam produk soya yang mereka hasilkan.

No comments:

Post a Comment